Corona-sikker-gudstjeneste #1

Søndag den 15. marts kl. 11.00 afholdte Betlehemskirken sammen med Metodistkirken i Vejle en Corona-sikker gudstjeneste hjemme hos dig.
Var du ikke med kan du deltage lige nu og her:

Klokkeringning
Klik her.

Velkomst
Velkommen til virtuel Corona-sikker-gudstjeneste. Metodistkirkerne i Aarhus og Vejle er glade for at kunne byde jer alle velkomne i jeres egne stuer. Det er de to præster fra Betlehemskirken i Aarhus og Vejle som står bag gudstjenestens planlægning og afvikling.

Mit navn er Maria og jeg glæder mig til at lede dig igennem denne virtuelle gudstjeneste. Nu, hvor vi sidder hjemme hos os selv vil jeg invitere dig til at gøre det hyggeligt og rart omkring dig: Tænd stearinlys, sæt dig i et hyggeligt hjørne af dit hjem, find eventuelt et tæppe og hent dig en kop god kirkekaffe.
Hvis du har en højttaler kan du sætte den til din computer, hvis du sidder alene er lyden på videoerne bedre hvis du bruger høretelefoner.

Vores sange, salmer, musik og bønner kommer fra YouTube. Vi kan ikke undgå reklamer inden videoerne går i gang, hvilket godt kan forstyrre ens fred. Jeg plejer at ”mute” min computer så jeg ikke skal høre på reklamen. Vi håber på at teknikken kan følge med vores ambitioner og takker Gud for denne mulighed.

Lad os starte med at lytte til Niels Gades smukke morgensang som denne gudstjenestes præludium.

Klik her.

Circlebøn (klik på pilen nedenfor)


Fader Vor, du som er i himlene!
Helligt blive dit navn,
Komme dit rige,
Ske din vilje
Som i himlen således også på jorden;
Giv os i dag vort daglige børd
Og forlad os vor skyld
Som også vi forlader vore skyldnere,
Og led os ikke ind i fristelse,
Men fri os fra det onde.
For dit er Riget, og magten og æren i evighed.
Amen

Salme – Se nu stiger solen
Lad os sammen lytte til eller synge denne smukke morgensalme: Se nu stiger solen. Denne udgave er fra teaterkoncerten ”Lyden af de skuldre vi står på”
Klik her.

Tekstlæsning
Lad os sammen læse dagens tekster fra Paulus brev til menigheden i Korinth.

Første Korintherbrev kap. 12:22b-27:
Tværtimod, de lemmer på legemet, som synes at være de svageste, netop de er nødvendige, og de lemmer, som vi synes, er mindre ære værd, dem giver vi desto større ære, og de lemmer, som vi undser os ved, klæder vi med desto større blufærdighed; de andre lemmer har ikke brug for det. Sådan som Gud har sammenføjet legemet, har han givet det, som mangler ære, desto større ære, for at der ikke skulle opstå splid i legemet, men lemmerne være enige og have omsorg for hinanden. Lider én legemsdel, så lider også alle de andre. Bliver én legemsdel hædret, så glæder også alle de andre sig.
I er Kristi legeme og hver især hans lemmer

Første Korintherbrev kap. 10: 23-24:
Alt er tilladt, men ikke alt gavner. Alt er tilladt, men ikke alt bygger op. Søg ikke det, som er til bedste for jer selv, men det, som er til bedste for andre.

Prædiken
Hermed dagens prædiken. Du kan selv bestemme om du vil læse den eller om du vil høre. God fornøjelse.

Klik her for oplæsning (og vent 15-60 sekunder afhængig af din forbindelse).

Vi oplever i disse dage en unik, særlig og ekstraordinær situation i Danmark. En krisesituation, hvor vi står sammen, hver for sig. Vi vælger at have tillid til vores regering, vores sundhedssystem og den visdom og kundskab vi bygger vores videnskab på. Som Martin Krasnik skriver i sin kronik i Weekendavisen, har vi i disse dage lagt stor magt over på få skuldre og over i få hænder.

Vi erfarer i en sådan krisesituation at vi som folk og som land nu må gøre det modsatte af, hvad vi ellers gør i nøden: ”Nu skal vi stå sammen ved at holde afstand”, som statsministeren udtrykte det.

Men vi er som Guds kirke altid forbundet uanset, hvor vi er. Vi bærer på bedste Disney-vis altid vores kærlighed til Gud og hinanden i vore hjerter. Som Paulus skriver det, er vi Guds legeme og vi er forbundet læs bare i 1.kor. 12:26: ”Lider en legemsdel så lider også alle de andre”. Denne ”karantænetilstand” opstår jo netop fordi vi gerne vil passe på de svageste i vores samfund. Det er ikke den gennemsnitlige, sunde dansker som er i farezonen, men de skrøbeligste som vi nu skal passe godt på. Vi erfarer at vores adfærd kan påvirke andre mennesker selvom vi ikke engang gør noget aktivt, for at skade andre. Blot ved at ”være”, altså: trække vejret, befinde os tæt på hinanden gør at vi er til fare for de mennesker som har svækket immunforsvar, kroniske sygdomme eller er særligt udsatte.
Ligesom Guds kærlighed til sine børn ikke kan ses men kun erfares kan Corona-virussen ikke ses med det blotte øje, men i den grad erfares i vores egen kroppe og i vores samfund.
Vi oplever dog også hvordan vi som verden er forbundet på godt og ondt. En ting er, at selve virussens udbredelse er sket, fordi vi lever i en global verden hvor mennesker rejser fra den ene side af jorden til den anden på timer. Noget helt andet er at vores industri, fungerer som en velsmurt maskine, hvori der nu er kommet grus i tandhjulene. Vi vil opleve at denne situation påvirker vores im- og eksport. Vi kommer ikke til at sulte, men der vil nok være produkter som vi kommer til at mangle, eksempelvis de elektroniske dimser og dutter, som vi ikke kan få fat i, da store dele af vores produktion ligger i Asien. Omvendt vil vi stå med store mængder eksport, eksempelvis vores svinekød, som vi ikke kan afsætte. Vi kommer til at erfare at vi er forbundet, at vi kun har en jord og at vi alle bor på den sammen jord. Guds skabte jord.
Vi har indtil nu flere generationer, som kun har oplevet at de lever i en tid hvor alle muligheder er åbne, hvor vi kan gøre, blive og mene hvad vi vil og at dette er en præmis. Det konkurrencesamfund og den selviscenesættelse, som vi sammen har skabt, har lært os at kæmpe for vores eget og vores egen lykke. Men i dag oplever vi at dette mantra bliver vendt på hovedet: Vi skal nu alle handle ens for fællesskabets skyld, vi skal dele og vi skal passe på hinanden alle sammen, ellers vil denne virus tage langt flere menneskeliv end den behøver.

Og derfor er Paulus ord til menigheden i Korinth 10:23-24, fortsat relevant i dag: Alt er tilladt men ikke alt gavner. Ja vi kan godt fortsætte med at leve det liv som vi plejer, men det gavner ikke nogen, heller ikke os selv. I stedet vil jeg invitere dig til at se denne undtagelsestilstand, som en mulighed. En mulighed for at gøre godt der, hvor du er. En mulighed for at fejre fasten med plads og tid til at søge Herren. Selvom du har et arbejde eller et studie du fortsat skal passe sparer du en masse transporttid som du nu kan bruge på anden vis:
– Du kan eksempelvis få læst de bøger du længe gerne har ville komme igennem
– Du kan udføre frivilligt arbejde hvis du er rask fx via Røde Kors: https://www.rodekors.dk/corona/hjælp
– Du kan få trænet dagligt hjemme på dit stuegulv
– Du kan læse Metodistkirkens fastemateriale som findes her: https://www.metodistkirken.dk/wesley-challenge-fasten-2020/
– Du kan bede til Gud Herren fem gange om dagen eller mere
– Du kan ringe til et menneske du har kær og høre dem hvordan det går
– Du kan læse i din bibel
– Du kan gå en tur i skoven eller på stranden
– Du kan nyde dejlig musik
– Du kan lave god mad, bage, stylte og koge
– Du kan komme til bunds i arbejdsopgaver
– Du kan få hvilet ud

Hvis du lever sammen med andre har I nu muligheden, for at slukke for skærmene og spille et spil, tale, bede, læse, grine, danse, tegne og være stille sammen.
Jeg vil opfordre dig til leve en levende tro derfra hvor du er. Gøre godt der hvor du kan, lade være med at gøre ondt og bruge nådemidlerne. Stole på bønnens kraft, vende din tillid til Herren og bede for alle mennesker, som knokler for at vi alle sammen kan være trygge.
De mennesker, som udfører et erhverv, som kan betegnes som de skjulte lemmer på legemet, altså: de jobs som vi måske ikke tænker over til daglig skal passes for at samfundet fungerer – de mennesker, bliver i disse dage synlige og særligt værdifulde for os. Lad os takke og prise Herren for lige netop disse mennesker og deres tjeneste i vores samfund.
Lad os stå sammen hver for sig, og lad os i fællesskab vende os mod den kærlige Gud. Han har ikke glemt dig, selvom du nu vil leve en mere isoleret hverdag.
Amen.

Bøn, refleksion og sange
Nu kan du reflektere og bede over gudstjenestens tekst og prædiken. Tænk over hvad Gud kalder dig til at gøre i dag.
Imens du lytter til disse sange (eller synger med) kan du bede på forskellige måder:
– Find et lys frem og tænd det for et menneske, en bøn eller en tanke som du ønsker at lægge over til Gud.
– Skriv eller tegn en bøn til Gud.
– Bed for dem i vores kirke, som er de skjulte, nu synlige lemmer.
– Bed Kristusbønnen: Jesus Kristus Guds søn, forbarm dig over mig. Denne bøn kan du gentage og gentage og øve dig i kun at sige disse ord og tømme hovedet for andre tanker.
– Find dit sygesikringsbevis frem. Hold om det og bed for din læge og for dit sygehus og alle mennesker som er der.
– Bed for vores regering, politikere og landets ledere.
– Bed for dem i vores kirke som er særligt ramt af denne virus.

Light a candle
Klik her.

Bless the Lord my soul
Klik her.

Fællesbøn
Lad os bede:
Klik her.

Velsignelse
Modtag Herrens velsignelse:
Klik her.

Postludium
Lead me Lord
Klik her.

Tak fordi du deltog.
Nu er der kirkefrokost, lige ude i dit køkken.
Fortsat god hviledag.